Stroj pro podmítku i hluboké kypření

Technologie zpracování půdy se na jedné straně opírá o určité zásady, na straně druhé nabízí farmáři různá řešení. Na farmě v Hořátvi vždy preferovali orbu, ale pro období sucha potřebovali vhodnou náhradu pluhu. Našli ji v univerzálním kypřiči značky Köckerling, který využívají nejen pro základní hluboké zpracování půdy, ale i pro podmítku.

Soukromý zemědělec Milan Konvalina hospodaří na rodinné farmě v Hořátvi na Nymbursku, na 500 ha zemědělské půdy. Technologie zpracování půdy byla na farmě vždy založena na orbě. Stále to platí při přípravě půdy pod jařiny, kdy se půda oře na zimu, ale již ne vždy pod ozimy. „Problém nastal v posledních letech, kdy byly velmi suché podzimy a orba nebyla možná. Začali jsme proto vybírat vhodný radličkový kypřič, který by v těchto případech nahradil pluh,“ vysvětluje Milan Konvalina a pokračuje: „Během dvou let jsme postupně vyzkoušeli v našich podmínkách stroje tří značek a nakonec vybrali univerzální kypřič Köckerling Quadro s pracovním záběrem čtyři metry, který nám společnost DAGROS, s. r. o., z Kostomlat nad Labem zapůjčila dvakrát. Kypřič zpracoval kolem padesáti hektarů. Suchou půdu pěkně rozdrobil a provzdušnil. Kvalita práce byla velmi dobrá a porosty následně zaseté ozimé pšenice byly vyrovnané, kompaktní, vitální, s kvalitním kořenovým systémem. Kromě perfektně odvedené práce nás Quadro přesvědčilo i nejkompaktnější konstrukcí a variabilitou použití, umožňující nasazení stroje i ve složeném stavu s pracovním záběrem tři metry.“*

Celý článek vychází v regionální příloze týdeníku Zemědělec ze Středočeského kraje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *