Technika profesionálních farmářů

Společnost ProFarm Blatnice na Třebíčsku obhospodařuje přibližně 220 ha orné půdy. Velký důraz klade na bilanci humusu a živin v půdě, od roku 2014 zavádí systémy precizního zemědělství a v minulém roce se stala demonstrační farmou ministerstva zemědělství. „Prostřednictvím různých programů a aplikací si přísně hlídám vstupy, za kolik vyprodukuji tunu jedné ze čtyř plodin, které pěstuji, na kolik mě vyjde zpracování hektaru orné půdy a jaký je nakonec finanční efekt,“ říká farmář a majitel společnosti v jedné osobě Ondřej Doležal.

Od roku 2007 na farmě neorají. Ať už s ohledem na sucho, nebo z důvodů vysoké pracnosti, kdy jsou třeba další pracovní operace a k tomu nezbytná technika. „V roce 2010 jsem si pořídil nesený radličkový kypřič Horsch Terrano FX o záběru tři metry, který na farmě nahradil pluh,“ vzpomíná Ondřej Doležal. „Terrano používáme pouze na hluboké zpracování půdy pod řepku a kukuřici. Ta je velice jednoduchá, přitom spolehlivá. Jeden traktor připravuje pozemek kypřičem Terrano FX do hloubky dvacet až třicet centimetrů a hned za ním, kvůli úspoře vláhy, jede secí stroj Horsch Pronto 4DC o záběru čtyři metry.“

Do loňského roku používali na farmě ke zpracování pozemků po sklizni talířový kypřič Horsch Joker RT o záběru 6 m. Když dokončil podmítky, stál už jen na dvoře. „Proto jsem začal uvažovat o stroji, který bych mohl využívat více dnů v roce,“ vrací se k nedávné minulosti farmář. „Vybral jsem si radličkový kypřič Horsch Cruiser XL, s nímž lze zpracovat půdu mělce jako s disky, ale také prokypřit ornici až do hloubky 15 centimetrů. Používám ho jednak k podmítce, jednak k zapravení kejdy, kompostu i hnoje, ale i a k předseťové přípravě. Ocenil bych u něj především to, že s ohledem na hustotu radliček z tvrdokovu, které jsou široké osm centimetrů, zpracuje pozemek celoplošně. Jeho dlouhá konstrukce velice pěkně srovná povrch a schová posklizňové zbytky či zelené hnojení.“

Celou reportáž naleznete v Zemědělci č. 22.*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *